actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
imatge
exposició

Antropologies contemporànies
Pepe Beas i Alejandro Mañas

del 30 de març a l'11 de maig de 2019

 
 

La relació entre La Xina A.R.T. Collblanc Espai d'Art es remunta uns quants anys enrere. El vincle va ser l'enyorat Ramón RoigCollblanc és molt més que un espai expositiu. Situat enmig de la natura, a l'Alt del Maestrat castellonenc, és una mena d'oasi de creació, en el qual unes magnífiques instal·lacions (amb dues sales polivalents i tallers de treball complets) i un entorn natural de bellesa feréstega emmarquen una iniciativa cultural de primer nivell. Única i rebel. Mariano Poyatos, l'ànima del projecte, ens ofereix, en aquest primer (de molts, esperem) intercanvi de sensibilitats i pensaments, dues propostes profundament suggeridores, que ens transmeten, gairebé físicament, aquell silenci irreal i commovedor que es copsa a l'ombra de la serra d'en Galceran:

Antropologies contemporànies se'ns presenta com un diàleg entre dos artistes, Pepe Beas (Córdoba, Argentina, 1955) i Alejandro Mañas (Castelló, 1985). Ambdós han treballat, a vegades de forma divergent i altres concomitant, el fet espiritual de l'art. Les seves dues visions poden apropar-se fins l'entortolligament o divergir a distàncies siderals. Gairebé com ho poden fer l'Art i l'Antropologia. Ambdós camps contribueixen als modes de pensar allò visual i ens ajuden a comprendre el món. Ambdós (disciplines i artistes) aprofundeixen en la mirada sobre l'altre i la seva cultura.

Pepe Beas es val del mite de Runa Uturunco per reflexionar i reinterpretar conceptes tan antics com el propi món: el mal, l'ànsia de poder, la immortalitat. Ho fa amb un treball tan exquisit a nivell formal com rigorós a nivell d'investigació (religiosa o històrica). El protagonista de la seva obra, un vell bruixot quítxua, savi i experimentat, que empra cada retall de la seva pell i la seva corporalitat per crear un ésser nou, més potent, fort i vigorós, més bestial, és potser també un avatar del propi creador, la condició del qual l'aboca a un perpetu estat de regeneració.

Alejandro Mañas, per la seva banda, sempre ha treballat a la recerca de respostes filosòfiques a les grans qüestions, des de la mística i la renovació espiritual. Un recent viatge a Colòmbia l'ha posat en contacte amb tribus que entenen la natura i el cel com a déus o, dit d'una altra manera, com a camins de coneixement ancestrals. La seva obra s'impregna, ara més que mai, del concepte Natura, com a mitja de recerca, trobada i respecte. El seu treball experimental és com una porta lluminosa que hem de travessar per arribar a l'interior de la nostra pròpia ànima.

Antologies contemporànies és una invitació a la pausa, a la reflexió, feta per dos artistes que ens ajuden a mirar i comprendre aquest món estrany, com un silenci irreal i feréstec enmig de les serres del Maestrat.