actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
imatge
exposició

“2X ” Vint anys de La Xina A.R.T.
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga

del 16 de desembre al 20 de gener de 2018

 
 

La X de la Xina ja s'ha duplicat, com aquelles cèl·lules que es divideixen per formar-ne dues de noves (allò que els experts en diuen "bipartició cel·lular"). Vint anys és un espai de temps considerable, ho apliquem al camp que sigui, però si parlem d'un col·lectiu d'artistes, potser l'adjectiu per qualificar-ho s'aproparia més a la taumatúrgia. És veritablement un miracle haver mantingut viu un projecte artístic i cultural com és el de La Xina A.R.T. durant dues dècades, en un entorn i uns temps molt adversos a tals propostes. Per això estem no doble, sinó triple o quàdruplement contents de poder celebrar-ho i festejar-ho, per tal d'agafar més ganes i embranzida per continuar endavant, com a mínim, una desena d'anys més.

Pel nostre primer desè aniversari vàrem publicar un gran i luxós catàleg, amb la participació dels més de trenta artistes que havien estat membres del grup i més logística i mitjans que ara, que estem pràcticament en economia de guerra. Per això, aprofitant que properament presentem el sisè exemplar de La Conxinxina (un altre miracle de dimensions bíbliques, ja que set anys d'edició de la publicació també és una durada tan remarcable com mística), hem preparat una secció especial a la revista per commemorar el nostre vintè aniversari i, de passada, un altre fet excepcional: el desè aniversari de la Xarxa Europea d'Espais de Creació Contemporània Kanîbal'hopox, un macrogrup d'espais alternatius d'àmbit continental.

       Durant aquests vint anyets han mostrat el seu treball, primer al nostre espai del carrer del Doctor Dou i des de fa ja uns anyets a L'Hort de la bomba, ni més ni menys que 654 artistes, de 25 països diferents (alemanys, anglesos, argentins, austríacs, búlgars, catalans, coreans, espanyols, francesos, grecs, iranians, italians, japonesos, lituans, mexicans, nord-americans, noruecs, polonesos, serbis, suïssos, suecs, xinesos, turcs, uruguaians, xilens i zimbawencs). I també nosaltres, els "xinos", hem pogut visitar uns quants d'aquests indrets per mostrar-hi la nostra obra. Més d'un centenar de músics (de jazz, de flamenc, de rock, de clàssica, de soul, de folk...) han pogut presentar la seva feina als diversos recitals de La Xina Sona. Més de 60 performers (i rapsodes i mags i activistes en general) han participat en les diverses edicions del Houdini Performance Festival, en les inauguracions i en les activitats culturals paral·leles que realitzem (La Xina Xinorri, Barcelona Emergents, La Xina Poesia o la revista La Conxinxina).

Tota aquesta activitat frenètica ha generat 187 exposicions a casa, 96 a fora, 48 concerts, 34 activitats performàtiques i 19 d'altres una mica inclassificables, 7 revistes i, fins i tot, un festival de cinema animació (Xinacittà). Tot això s'ha de celebrar com cal. Per això, per celebrar també la tretzena edició del Basar del Xino (una altra cirereta pel pastís) us hem preparat aquesta exposició amb el bo i millor que tenim a casa. A gaudir-ho i, com que sou tan partícips d'aquest projecte com nosaltres mateixos: Per molts anys a tots!