actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
Ready made.lt
exposició

...i els reis ens portaran carbó
Agustín Fructuoso, Anxo Baranga, Benxamín Álvarez, David Tarancón, Diego Tampanelli, Ignasi Rosés, Juan Carlos Lozano, Luís Casado, Marc Vilallonga, Nora Ancarola, Oriol Vidal, Ricard Aymar, Ramon Roig, Tito Inchaurralde, Toni Clos, Yelena Cvejic, Xaro Castillo i Xesco Mercé

del 12 de desembre de 2015 al 23 de gener de 2016

 
 

Un dels molts i peculiars costums que s’associen a “aquestes dates tan assenyalades” (una frase feta que ja s’ha convertit en un sinònim oficiós del Nadal) és el resum de l’any que s’acaba que fan diaris, revistes dominicals, telediaris i magazines televisius i, ara també, portals d’Internet. Cadascun d’ells elabora aquests memoràndums segons la seva particular orientació (política, social, nacional, sexual...). Ens rememoren quins fets hem de recordar i quins hem d’oblidar o ignorar, tan tendenciosament com poden, finalitzant el seu esbiaixat repàs amb el llistat de morts selectes, trits amb la mateixa intenció que la resta. Aquest és un costum arrelat a tot el món globalitzat, però n’hi ha d’altres de molt més locals.

A casa nostra, per exemple, tenim el carbó de sucre, un concepte difícil de traduir a d’altres cultures. Tant se val qui ens el porta, el nostrat Tió (un altre que tal) o els orientals monarques, sempre és un regal lleugerament enverinat, subtilment gairebé. No saps si l’ha comprat algun oncle solter entremaliat o una tieta de ranci moralisme, però és un premi que sempre porta amagada una segona i incompresa intenció. De fet, com aquest preàmbul, indissimuladament, ha anat fent fins ara.

“El basar del Xino” d’aquest any, que ja celebra la seva onzena edició, vol fer un maridatge nadalenc amb aquest dos conceptes, aparentment inconnexos. Per això hem convidat a tota una bona colla d’amics artistes perquè cadascun d’ells ompli un bon tros de paret de La Xina A.R.T. amb la seva personal visió de com anat el món i la vida durant aquest any que és a punt de concloure. Entre tots volem fer una gran cadàver exquisit mural imprevisible i polièdric, fet, exclusivament, amb carbó. Negre sobre blanc, carbó sobre guix. Tenim una casa petita, com solen tenir les famílies especialment nombroses, però sempre tenim un lloc per un convidat inesperat. Potser seràs tu?