actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
exposició
"Ombres invisibles" / Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga
del 9 de Maig al 15 de Juny de 2013
 
img1
img2
img3
img4
img5
img7
 

L'any 2009 el col·lectiu La Xina A.R.T. va concebre i presentar, per primer cop, a l'antic i original espai del carrer Doctor Dou, i en el marc del quart "Basar del Xino" (una proposta de tot el grup que es celebra anualment) un nou projecte que portà el desintoxicant títol "Projecta ombra". La proposta tenia tres àmbits diferenciats: l'aparell projector (una caòtica, pesant i punxeguda estructura), el joc d'ombres i llums projectades a la parent oposada (molt més efímer i volàtil) i un muntatge amb siluetes penjades del sostre, a la sala del fons.

L'any següent, 2010, la mostra canvià d'aspecte i format per ser presentada a la galeria Meno Parkas de Kaunas, a Lituània, sota l'incomprensible epígraf "Seseliu teatras". La grandària del nou emplaçament, de més de 100 metres quadrats, va fer replantejar l'estructura del muntatge. A l'espai bàltic s'hi presentaren tres propostes (un teatre d'ombres xineses gegantí, un fris de personatges i una peça individual anomenada "Kaunas city, Kaunas"). També es va fer una performance musical, amb trompeta i bombolles de sabó, que portà per títol "Bubble Bugel".

L'any 2012 es presentà un nou format del projecte a l'Espace Culturel de l'I.U.F.M. de la Universitat de Montpellier. L'exposició es va dir "Òpéra d'obres" (amb dos accents per poder ser llegit en les dues llengües) i es basà igualment en el concepte projector-projecció (adequada, tal com s'endevina al títol, a les grans i allargades dimensions del local) i s'hi va improvisar una petita peça en color amb un projector de super 8. També es va completar la festa inaugural amb una acció performàtica musical, anomenada "Les boulistes".

Desprès d'aquest periple internacional, La Xina A.R.T. torna a reformular l'idea original especialment per a l'espai TPK, el membre més proper i amic del col·lectiu europeu Kanîbal'hopox. A "Ombres invisibles" hi trobareu la darrera versió d'aquest projecte grupal en constant evolució: la projecció de petits dibuixos antropomòrfics, fets per tots els membres de l'associació, com una mena de teatre d'ombres tridimensional, que combina opacitats i transparències, monstres i lil·liputencs, èpica i humor en una instal·lació que aposta per la poètica pretecnològica i la senzillesa dels silencis i els buits en uns temps d'hipertròfia iconogràfica i l'escàndol mediàtic.