actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
exposició
“Clochard de Luxe” (Street art) / Claus-Dieter Geissler, Alfred Mauve y Christophe Massé
del 16 de febrer al 31 de març de 2013
 
 

Quan un home decideix assumir plenament la condició d’artista sap, d’antuvi, que haurà d’acceptar un compromís titànic i perpetu amb la llibertat. No tots els que es consideren com a tals aconseguiran romandre lleials a aquest tàcit jurament. Molts acaben renunciant al seguir el camí o n’escullen altres, com el del desànim o el de la rutina canviant de les modes. D’altres solen confondre’s de ruta i es creuen que pel fet de viure de l’art automàticament ja són artistes, tot i que, moltes vegades, és potser llavors quan deixen de ser-ho (només cal, per exemple, comparar el concepte d’artista professional amb el de polític professional per desmuntar moltes pretensions). Per sort sempre n’hi ha que, tot i haver travessat gelatinosos deserts, paradisíacs oasis de neó, o jungles d’ungles d’asfalt (o és potser precisament per això) continuen trobant felicitat en aquella singular condició. A La Xina A.R.T. ara tenim el plaer d’haver-ne pogut reunir de nou tres de ben particulars, després de molts anys de viatges entrecreuats per carrers, carreteres i camins d’arreu d’Europa, en aquesta exposició que han volgut titular “Clochard de luxe”.

Potser la traducció més escaient del gal·licisme “clochard“ seria la catalana “rodamón”. La castellana “vagabundo” es tendeix massa sovint a associar amb “vago”. L’anglesa “homeless” és encara més desencisadora, car es limita a simples conceptes de propietat privada. L’alemanya “Landstreicher”, pel contrari, és molt més pròxima al mot català i emfatitza el sentit més aventurer i plaent del terme. És per nosaltres veritablement un luxe presentar-vos els nostres tres rodamons:

Claus-Dieter Geissler compagina el seu extraordinari treball com a fotògraf amb la gestió compartida (amb els amics Hiroko Nakashima i Bernd Hinzelmann) del grup “5Orte”. Aquest col·lectiu, que té la seva seu a la Kunsthaus de Rhenania-Westfalia de Colònia, un interessantíssim emplaçament arran de les aigües del riu Rin, desenvolupa un heterogeni i amplíssim programa de propostes, que van de les arts plàstiques a les performàtiques.

Alfred Mauve (l’àlies del fotògraf Christian Riedeberger) a més d’una extensa i reputada labor com a fotògraf (cal recordar el seu treball en el camp de la dansa, amb la companyia Senza tempo, per exemple) va engegar, conjuntament amb Karla Kracht, l’any 2003, un dels espais alternatius més atractius de la ciutat de Barcelona, “El Palomar”, al barri de la Ribera i on hi hem pogut veure les propostes més innovadores de la creació  internacional dels darrers temps.

Christophe Massé, el tercer vèrtex d’aquest triangle d’amics, és un artista i escriptor francès de llarga trajectòria en el camp de la creació plàstica i l’activisme cultural. És l’ànima de l’espai “Sous la tente” de Bordeus, un peculiar centre de trobada ineludible el qual, des de 2007, ve oferint tota una sèrie d’iniciatives engrescadores que van des del mail-art a la presentació (puntualment cada 28 de cada mes) d’una exposició exprés al centre de la capital aquitana.

Cadascun d’aquests incansables i incontestables artistes ens ha preparat la seva particular sorpresa, amb el pretext que apunta el subtítol de la mostra. Cadascun ho ha fet amb un mitjà diferent, la fotografia clàssica en blanc i negre, l’assaig videogràfic o la pintura sobre inquietants materials trobats. Tot plegat acaba constituint un còctel magmàtic i experimental, com ho és el fet de sortir cada dia al carrer, a la recerca d’allò inquietant, imprevisible i bell que anomenem la vida.