actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
exposició
"Pintura" / Mario Herrero i Fernando González
del 7 al 28 de setembre de 2013
 
 

En uns temps de luxúria tecnològica i obvietat formal La Xina A.R.T. te el plaer de presentar-vos l’obra de dos pintors que amb aquest explícit títol i sense exhaurir el proverbial miler de paraules, ells mateixos ens expliquen el seu treball:

"Tanca la teva ulls corporals perquè puguis veure amb els teus ulls de l'esperit. Després condueix fins a la llum del dia el que has vist entre tenebres, de manera que aquella imatge actuï portant a l'observador des de l'exterior fins al seu propi interior. El pintor no ha de pintar merament allò que veu davant d'ell, sinó allò que veu dins d'ell. Si no descobreix res en ell mateix, que renunciï a pintar el que veu fora. "

Caspar David Friedrich

No hem trobat millor carta de presentació per a la nostra exposició que aquestes paraules del pintor romàntic alemany.

Quina relació podem trobar al nostre treball pictòric que ens porta a exposar junts? Segurament aquesta reivindicació de la mirada interior com a condició per a la pintura.

El procés és semblant en tots dos: un diàleg directe, impulsiu, amb l'atzar de les taques i els colors, intentant que prenguin forma els racons de cada un que només tancant els ulls es deixen entreveure.

Vista així la pintura, la figuració es fa mínima, importa menys que l'expressió. Què més dóna si el quadre és paisatge o pulsió interior? I tot i que l'horitzó pintat ens parla clarament de paisatge, què més dóna que l'extensió sigui la solitud del mar o les planes inacabables dels Monegros?

En última instància, i sobretot, els nostres quadres són pintura.

Una cita més, aquest cop d'un poeta xinès del segle XII, ens recorda com d'antic és el plaer de trobar en la pintura expressió, més que figuració, d’"allò que el pintor veu davant d'ell":

"Qui hagués pensat que una taca vermella provocaria l'esclat de la primavera?"

Su Dongpo