exposició
Anxo Baranga / O catalizador
del 30 d'abril al 30 de maig de 2009
 
 

-Yo lo que soy es un artista. No utilizo mi talento como negocio sino por el bien de la humanidad, y a ver quien dijo uno, señoras y señores, nomás que por favor no se me amontonen que para todos hay. Y que siga la música hasta que hierva el cobre y los cohetes hasta que se quemen los ángeles y el aguardiente hasta matar la idea, y vengan las maritornes y los maromeros, los matarifes y los fotógrafos, y todo eso a cuenta mía, damas y caballeros, que aquí se acabó la mala fama de los Blacamanes y se armó el despelote universal.

I és que és així, estimat públic, perquè l'artista gallec conegut com a Anxo Baranga s'ha transfigurat en un autèntic blacamán, en un venedor de miracles, com el fantàstic personatge del conte de Gabriel García Márquez, i ara, per primer cop a La Xina A.R.T. i en rigorosa exclusiva mundial, ens presenta el seu tan fabulós com indescriptible espectacle: ¡ O Catalizador ! Segons ens diuen els diccionaris científics, un catalitzador és la substancia, compost o element, capaç d'accelerar o retardar una reacció química, romanent aquest inalterat ja que no es consumeix durant la reacció. El catalitzador no altera el balanç energètic final de la reacció, sinó que sòls permet que s'aconsegueixi l'equilibri amb més o menys velocitat.

Aquset projecte pretén convertir a l'espai de La Xina A.R.T.   precisament en això, en un catalitzador: un punt de trobada de les diferents creacions, ètnies i sensibilitats del Raval. Per a tot això l'incansable i polifacètic Anxo ha procurat la participació del major nombre possible d'associacions del barri, així com un calidoscòpic programa d'activitats. Aquest serà, tenint en compte la peculiar idiosincràsia de la proposta, tan camaleònica com imprevisible, encara que, potser, us podem avançar, amigues i amics, algun d'aquests desgavellats esdeveniments.

A O Catalizador tindrem des de lectures de poesia des de balcons i terrats a performances a places i bars veïns. Des de narracions de contes ( Contes Xinos , per suposat) a concerts de músiques del món mundial, ja sigui amb sostre o sense. Des de la vídeo instal·lació més avantguardista a la festa gastronòmica més tradicional i multi ètnica. Des d'un ventall de continues exposicions a la publicació d'una revista que reculli l'aportació de tot aquest assortit de participants. En definitiva, mesiés i madams, nens i nenes, benvinguts tots a la muntanya russa de Babel i, recordeu, agafeu-vos fort!