exposició

La Xina A.R.T. / Sacs de gemecs (Basar del Xino 3ª edició)
del 20 de desembre al 19 de gener de 2008

amb la col·laboració tècnica de Martí Maymó

 

Les gaites les carrega el diable
Álvaro Cunqueiro

Molt abans de que l'esquadró d'helicòpters apatxe del perillosament il·luminat coronel interpretat pel gran Robert Duvall anunciés el seu atac als guerrillers del Vietcong a Apocalypse Now amb la wagneriana Cavalcada de les Valkiries , els llancers bengalins de l'exèrcit de Sa Graciosa Majestat ja ho feia amb el so de les gaites a la India colonial, o, fins i tot, un altre gran il·luminat de cavalleria, el també peculiar general Custer, ho havia fet per esfereir (infructuosament, però) la gran família de tribus sioux. La música dels sacs de gemecs (que és com aquí anomenem aquest instrument celta) te, doncs, un caire guerrer.

No podem oblidar, si més no, el caràcter romàntic, gairebé melancòlic, de les balades del gris boirós de Galícia, del blau cantàbric d'Astúries o de la sempre verda i enyoradissa Irlanda. En aquests casos la musica adquireix naturalesa de poesia. Al sempre, i cada cop més, policrom barri del Raval, els sons, les músiques i les llengües ( trenant una xarxa de fronteres on ningú pot parar de xerrar , com deia la cançó de Radio Futura) acoloreixen carrers, places i mercats, sintetitzant aquests dos esperits líric i lluitador.

En aquesta nova edició del Basar del Xino, que hem batejat com a Sacs de gemecs , tornant al nostre tarannà de treball col·lectiu i amb la nostra implicació amb el barri, hem organitzat un muntatge on els sacs de gemecs formen una barricada (la part més bèl·lica i reivindicativa) on sorgeixen sons quotidians de les cases i els carrers de la nostra part de la ciutat (la part més lírica i evocadora). Us convidem a aquesta instal·lació on els sacs es poden convertir en coixins on pugueu somiar que els sons també es poden transmutar en formes i en colors.