exposició
Cruz Rivacoba / On the road
del 10 d'abril al 10 de maig de 2008
 

A la nota de premsa de la primera exposició que Cruz Rivacoba presentava al nostre espai, entre les múltiples cites (algunes fidedignes i d'altres fidelment inventades) que puntualment apareixen en aquests escrits, un feliç fragment de "El Deu de les petites coses" de l'escriptora hindú Arundati Roy va fer somriure, també feliçment, a l'artista: "Els hi agradava tant a les nenes   caminar pel nou camí que serpejava vora el riu que una tarda ambdues es varen veure sorpreses pel seu propi riure al donar-se compte de que no sabien si anaven o venien".

Cruz Rivacoba, pintora i viatgera, segueix, en el seu segon treball que ara mostra a La Xina A.R.T., els rastres d'aquella estirp d'éssers errants que, un cop o altre, retornen a algun indret ja trepitjat, com ho fan els fills pròdigs, els assassins o les aus migratòries. Un digne descendent d'un poble intrínsicament nòmada i d'arrels seculars a l'Índia, com és el poble gitano, el músic Salva del Real ens explica exemplarment, amb el seu savi i elèctric flamenc, aquest concepte: "Vivo en una bola".

Sota el kerouacquià títol "On the road", l'autora retorna (i aprofundeix) en aquest tema alhora íntim i infinit: El viatge. Ubèrrima metàfora de la que floreix la particular iconografia i brolla l'exhuberant coloració de la seva obra. Les pinzellades circulars i els contrasts cromàtics fluctuants conformen un retinià i vibrant quadern de bitàcora de l'odissea personal d'aquesta creadora nascuda a La Rioja i veïna de l'univers. Tal como ens recorda la narradora novaiorquesa d'origen hindú Kiran Desai: "Solsament el viatger pot triar d'on és".